2 Kasım 2013 Cumartesi

DİRENİŞ GÜNLERİ FİLM FESTİVALİ' NİN İLK GÜNÜ GERÇEKLEŞTİRİLDİ










Kazova Direnişi Kültür Sanat Komitesi’nin haftalardır çalışmalarını sürdürdüğü Film Festivali’nin ilk günü 1 Kasım Cuma günü başladı.

Saat 19.00’da şişli Camisi önünde toplanan kitle, Sambistanbul Ritim Grubu’nun çaldığı ritimler eşliğinde, Şişli ve Bomonti ara sokaklarında ‘’Yaşasın Kazova Direnişimiz, Direne Direne Kazanacağız, İşçiyiz Haklıyız Kazanacağız’’ sloganları eşliğinde yürüyerek direniş ve işgal fabrikasının önüne geldiler.

Fabrikanın önünde ilk olarak Marmara Üniversitesi öğrencilerinden Melisa ve Simge yan fülüt ve keman dinletisi sundular. Ardından sözü alan Kazova işçilerinden Aynur Aydemir; ‘’hakkınızı alamazsınız dediler, fabrikanın önüne çadır kurarak direnişe başladık. Fabrikadan makineleri ve malları kaçırmasınlar diye çadır kurduk. Sonrasında ise fabrikayı işgal ettik. Makineleri tamir ederek üretime geçeceğiz dedik yapamazsınız dediler. Onuda başardık. En son geçen hafta makinelere haciz koyarak yeni yerimize taşıdık. Geçtiğimiz ay bir defile yapmıştık. Kültür Sanat Komitesi olarak şimdi de bir film festivali örgütledik. Bu gün bunun için burada toplandık. Hepiniz hoş geldiniz’’ dedi.

Ardından Devrimci İşçi Hareketi adına söz alan Münevver Aşçı ise, bu direnişin işçi sınıfı mücadelesinde önemli bir yere sahip olduğunu ve birçok ilki de içinde barındırdığına değindi.  En önemli yanlarından birinin ise haziran ayında başlayan ayaklanma ile halkın duyarlılığının direnişle birleştirilerek sahiplenmenin en üst seviyeye ulaştığını söyledi.

Kazova Direnişi Kültür Sanat Komitesi adına söz alan Meral Yıldırım Gökoğlu ise, bu komitenin Kazova işçileri, Devrimci İşçi Hareketi, Ötekiler Kültür ve Sanat Merkezi ve İdil Kültür Merkezi FOSEM(Fotoğraf ve Sinema Emekçileri) olarak oluşturulduğunu belirterek,  ‘’buradayız çünkü burada bir tarih yazılıyor. Dünyada birçok örneği olmasına rağmen, yaşanan bu direniş ülkemizde ilk ve işçi sınıfı mücadelesinde onurlu yerini almıştır. Tüm sanatçılar burada olmalı bunun için de çaba sarf ediyoruz’’ dedi.

Festivalin oluşumunda emeği geçen yönetmen Okşan Dede ise; ‘’onlar Emek Sinemasını yıka dursun, bizler ayağımızın bastığı her alanı, fabrikaları, mahalle başlarını, depoları sinema yapmasını çok iyi biliriz. Yaşasın ters dönmüş kamera diyorum. Kazova işçileri ezberleri bozdu. Bizde bu imkânla sinemanın da, festivalin de ezberini bozacağız’’ dedi.

Konuşmaların ardından Sambistanbul Ritim Grubu sahne aldı. Coşkulu ritimlerle herkes sahnede dans etti. Birçok basının da katıldığı film festivaline Avusturya televizyon kanalı da çekim yaptı. Konuklar arasında sürekli işçileri ziyarete gelen, gelemediği zaman da arayarak soran, DİSK Nakliyat-İş Sendikası Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu’da vardı. Sahneye çağrılan Küçükosmanoğlu; ‘‘bu bir avuç işçi, Devrimci İşçi Hareketi öncülüğünde çok büyük bir iş başararak işçi sınıfı mücadele tarihinde onurlu yerlerini aldılar. Sendikal mücadelenin dibe vurduğu şu süreçte bizlerde elimizden geldiğince, MNG işçileriyle birlikte destek olmaya, dayanışmaya çalıştık. Sınıfsız, sömürüsüz bir dünya kurulana kadar da bu mücadelemiz sürecek’’ dedi.

Yaklaşık 1 aydır grevli-toplu sözleşmeli sendikal hakları için direnen Beşiktaş Belediyesi’ne bağlı BELTAŞ adlı firmada çalışan taşeron işçiler adına Zafer Gültekin söz aldı. Henüz 4-5 günlük işçiyken arkadaşlarının haklı mücadelesine destek verdiği için işten çıkartıldığını Genel-iş Sendikası 1 No’ lu Şube Başkanı Hikmet Aygün’ün kendilerine sahip çıkmadığını belirtti. Konuşmasının devamında; ‘’henüz sendikalı dahi değilim. Buradan DİSK’e de çağrı yapıyorum. Duysunlar bizi. Bu haklı mücadelemize sahip çıksınlar’’ dedi.

Bu konuşmaların ardından ise Özlem Sarıyıldız, Fatih Aydın ve FOSEM’in ayrı ayrı Kazova Direnişini anlatan ve henüz yapım aşamasında olan belgesel çalışmalarının kolajları kurulan dev bir perde de izlendi.
Saat 20.30’ da kısa bir ara verildi. Bu esnada;

- yarın saat 15.00’da BELTAŞ işçilerinin Beşiktaş CHP İlçe binası önünde yapacakları eylemin,
- Kazova İşçilerinin 12 Kasım’da Çağlayan Adliyesi’nde kaçırılan makineler için açtığı davanın,
- Berkin Elvan için 9 Kasımda Çağlayan Adliyesi önünde yapılacak adalet zinciri eyleminin,
duyuruları yapıldı.

Arada Grup Yorum türküleri çalınarak yakılan ateşin etrafında halaylar çekildi.


Aradan sonra ise Amerika’daki göçmen temizlik işçilerinin sendikalılaşmak için verdikleri mücadeleyi konu alan ‘’Ekmek ve Gül’’ adlı film izlendi. 150 kişinin katıldığı ilk günkü program saat 23.00’da sonlandı. 









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder